Når sør møter nord…

Velkommen til DMZ står det overalt. Dog føler man seg ikke så velkommen, med vakter og piggtråd overalt. I dag startet turen kl 07, mot grensen mellom SK og NK. Er du noengang i Korea, forsøk å få med deg en slik tur. Mye historie og merkelig følelse å få tragedien så tett på.

Frihetsklokken står klar, foreløpig må man betale for å få ringe med den. Kanskje en dag, vil den ringe for frihet av seg selv?

Det er utrolig strenge regler rundt det å ta bilder. Inne i tunnelen og på grensen ved militæret, var det stengt forbudt å fotografere. De hadde derimot laget noen (rare) replika du kunne ta biler av. Blant annet inngangen til 3 tunnel. Det er nesten utrolig hvordan NK lagre tunneler og stadig gjør nye forsøk på å okkupere Seoul…. 4 tunneler er avslørt. Men de går utfra at det er titalls flere som ikke er funnet.

JSA der avtalen med amerikanerne på 60 tallet ble signert, er strengt. Inne i de blå vaktbodene som du ser, er det faktisk en fysisk grenselinje. Bodene er delt i 2 med dør mellom. Åpner du denne døren, er du ikke sør koreas ansvar mer…..

Jeg med min klaustrofobi var faktisk nede i tunnelen. P slutten kjente jeg at det snøret seg. Panikken over dryppende vann og dårlig luft, er dårlig med klaus. Men vi kom opp igjen. Det er bratt og temmelig drøyt å komme seg tilbake, så mange brukte lang tid opp. Fordelen med klaus, er at man kommer like fort opp og ut, som ned…..

Helt i det fjerne her kan du se Nord Koreas 3 største by. Vi kunne bruke utkikkskikkerter, og se det klart og nøye. Byen er mørk, og ser ut som en spøkelsesby. Fattigdom og tragedie ligger som en sky over, når man ser over på byen 😦

Håp….. koreanerne sier ikke 'om' de forenes, de sier 'når'. Håpet deres er så stort at de har bygget en stor togstasjon rett ved DMZ, som står klar (vært klar i mange år) for å frakte folk og industri over grensen. Før gikk det turistturer delvis inn i DMZ, men etter en ulykke med soldater og en sivil som ble drept, er nå stasjonen helt krav drift. 140 000 sivile har donert penger til stasjonen og linjebygging, basert på troen om fred og forening, snart skal skje.

Fortid, nåtid og fremtid. Turen i dag var et bevis på det. Troen på forening er så sterk, at tusenvis gir av det lille de har – for å gjenforenes med sine kjære. At landene faktisk lever i krig, er nesten uforståelig. NK gjør stadig nye angrep mot sør, og Seoul er mest utsatt. Tenk å leve ved siden av et land, du ikke vet noe om. Man må kle seg 'normalt' på turen til JSA. Har man 'feil' klær risikerer man at NK soldater tar bilder, og sprer det som propaganda mot andre land, i undervisning feks.

SK vet lite om hva som rører seg på andre siden. Rykter sier at valuta ikke eksisterer. Av lønnen trekker staten 50% skatt, 20% i avgifter til staten og resten blir utbetalt i kuponger. Og ved siden av, er Seoul asias New York….

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..