Hvordan lage trykk med Rhinestone – ScanNcut

 


Det å pynte med krystaller, er en kul og dekorativ metode. Det finnes mange varianter, til de aller fleste maskiner – til Bernina har jeg Crystal-sett, der man gjør mye av den samme jobben i softwareen – og så med broderidelen av B780. Men nå er det ScanNcuten som teller! Jeg har forsøkt Rhinestone før, da med Cameoen, men jeg ble aldri helt venn med rhinestone på den. Litt klabb og babb, og materialene var ikke i nærheten av samme kvaliteten som Brother sitt kit. Men nok om det.. 🙂 


 

Når du kjøper Brother Rhinestone-kit, får du en boks med litt forskjellig i. I denne boksen finner du også en aktiveringskode på et kort. Før du har aktivert Premium modulene, ser SNCcanvas slik ut (bilde over) Gå inn på min profil (der du ser det står LilleL hos meg) og scroll nederst. Her finner du aktiveringsboksene. Trykk av for Rhinestone

Når du pakker ut tingene i boken, vær obs på et lite kort som ligger sammen med mattene. Jeg er av den typen som river av plasten, og tenker at slike ting er reklame…. (koko….) og befinner meg ikke rent sjeldent, i den situasjonen at viktig informasjon mangler :-p Dette er nemlig ikke et lite reklamekort, men aktiveringskoden din! Bak på kortet finner du koden, som låser opp Rhinestone i SNCcanvas. 

Når denne koden er lagt inn, vil vinduet se slik ut (bilde under) Du har nå en ekstra boks til venstre og en ekstra fane øverst. Disse er Rhinestone valgene dine. her finner du både motiver, alfabet og innstillinger til rhinestone. 

Nå skal jeg lage et motiv, som jeg skal bruke til Rhinestone. Jeg fant et motiv av Minni mus, og hentet det inn. (Er du usikker på hvordan du henter og tracer filer, kan du se tidl. innlegg HERVelg farger eller outline, alt etter om du skal ha med alt, eller bare kanten. Skal du kun ha kanten, velger du outline. Skal du som meg, ha med detaljene, må du velge color. 

Trykk OK og motivet kommer inn på arbeidsområdet ditt. Nå velger du hele figuren, og trykker øverst på den nye fanen din. Premium. Da får du opp et nytt dialog vindu, velg den mellomste. Første valg, er punktvis rhinestone. Det vil si; mangler du en rhinestone eller vil ha noen ekstra et sted, velger du denne – og dermed setter du inn en og en sten. Vi skal bruke den midterste wizardknappen. Det siste valget er rhinestone-teller. Den viser hvor mange steiner du vil trenge, til ditt prosjekt. OBS: Skal du skalere eller flytte motivet, kan det være en fordel å markere alt – og velge group når du høyreklikker. 

Når du har valgt det midterste valget, kommer du til dette dialogvinduet. Det sier seg litt selv. Vinduene med prikkene, antyder hvordan rhinestonene vil legge seg i motivet ditt. Skal de bue, skal de følge streken, skal de gå over, skal de danne firkantsystem osv osv osv.. Jeg velger her, rund form og innenfor. Resten av innstillingene lar jeg stå. 

Så velger jeg bokstaver fra rhinestone menyen til venstre, og flytter bokstavene slik jeg vil ha de. Når du øker/minster størrelsen på motiver/bokstaver, vil softwaren automatisk justere antall rhinestone for deg. En fiffig funksjon til et såpass enkelt program å være, syns jeg 🙂 

Trykk download og velg enten å lagre til pc, eller skyen. Jeg velger selvfølgelig skyen ! Genialt opplegg! Lurer du på hvordan du overfører trådløst, kan du se tidligere innlegg HER

Så er det bare å hente frem designet, hent det fra skyen eller fra USB/pc. Jeg henter det som vanlig med funksjonen trådløst. 

Her bruker jeg innstillingene: 

  • Kniv: 6 (vær obs! her må du testkutte! Kuttet på 6, gikk fint. 4,5 var for svakt, og 5 kuttet ikke like godt overalt. Men etterhvert som kniven sløves, må du høyere opp, alternativt øke trykket. Test derfor alltid. Dette utstyret er ikke det billigste, så jeg ville investert i en prøve) 
  • Trykk: 0 
  • Speed: 4

Jeg renkuttet litt rundt, for å ha et mindre stykke å arbeide med. Med speed 4, tok denne 12 minutter å skjære ut. Oppi kitboksen din, følger det med en hvit kartongplate. Den er glatt på ene siden, fjern plasten bak på den sorte «veluren» du har kuttet ut, og lim den på kartongen. OBS: den blanke siden på kartongen opp! 

Legg kartongen med trykket oppi det ene lokket på kitboksen. Dette er for å slippe 546 plukk opp leken, med rhinestone før leggetid 🙂 

Dryss på de/den fargen du vil ha. I kitboksen er det en genial børste. Begynn i en ende og børst rhinestonene utover. Mange vil legge seg feil vei/oppned, og det vil mangle noen +++ det geniale med børsten er at den snur de, fyller i +++ bare litt tålmodighet og børst forsiktig, så går det helt supert. Du skal se at hullene fylles (nesten magisk) opp litt etter litt, og alle riktig vei. Det er nesten litt terapautisk over å børste forsiktig, frem og tilbake.. :-p 

Det følger også med et «pickup-tool» i boksen. Dette er som en liten penn, med en gummitupp på. Denne plukker lett opp rhinestones som ligger feil, eller om du må fylle i et par stk, her og der mot slutten. Se her, er sløyfen min ferdig! 

Når du er helt ferdig, tar du plasten/transferplasten som følger med – og legger over. Vær forsiktig! Du får bare en sjanse, og jo større motivet er, (slik som smarte meg, som lager en stor med en gang) jo verre kan det være å treffe på første forsøk. Plasten skal «falle» over motivet, og denne klistrer rhinestonene fast, slik at de kan overføres. Med andre ord, klistrer den litt – og du løfter på den.. da må du begynne all over again med krystallene. Legg det til en vane og legge plasten fra toppen. Og la den sakte falle ned over platen. Det slår som regel aldri feil… (Jeg vet det finnes unntak :-p ) 

Løfte plasten av kartongen, og du har 1 stk nydelig rhinestone motiv ferdig. Ikke kast trykket ditt. Finn bakepapir og klistre det fast. Det kan du nemlig bruke om igjen! Legg det enten på bakepapir, eller glatt/glossy kartong. Sistnevnte gjør det enkelt å oppbevare. 

Stryk så over. Press ca 1 min, og pass på at du får presset hele området. Flytt strykejernet, og press heller for mye enn for lite. Mangler du noen krystaller, legger du de inn etterpå, en og en – når resten av trykket er på. Jeg måtte «etterfylle» med 3 stk. 

Og voila ! Gratulerer du har pimpa med krystaller. En ekte liten diva verdig! 🙂 Eller en stor….alt etter som 🙂 Ikke alle krystallene setter seg så godt. Etter bildeseansen måtte jeg fylle i 2 stk. Men 2 stk er ikke ille, og NÅ sitter de! Som bare det… hehe 🙂 

Og hva annet passer til, enn Minni mus prikkete skjørt, når man har fått krystall genser? 

Kit og annet du trenger, kan du få kjøpt feks hos Vinylhobby.no. De selger både materialer og maskiner. Lillestrøm Sysenter selger også Scanncut og rhinestone kit. Så det er bare å velge, hvor man føler seg mest komfy med å shoppe fra. Dog vinylen anbefaler jeg sterkt å kjøpe fra vinylhobby. Er det første gangen du skal teste rhinestone, er det en stor fordel å kjøpe kitet. 

 

Lykke til ! 

YouTube:

https://youtu.be/JJtODNmb3O0

 

// INNEHOLDER REKLAME //

7 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..