Stoffleksikon

Det finnes utrolig mange flotte stoffer, her er et lite utvalg av de vanligste materialene. 

Dette stoffleksikonet finner du også bak i boken «Sy din egen garderobe». Det kommer også med i de nye, fremtidige bøkene. Oversikten er ment for å være en pekepinn i jungelen av tekstiler vi har 🙂 
 

Bomullsbatist

Et lett, glatt stoff. Stoffet har en myk, litt stiv overflate. Det absorberer fuktighet og er derfor behagelig å ha på seg. Brukes til kjoler, bluser, lette skjørt, undertøy, nattkjoler og barneklær.

Bomullsjersey

Et lett, strikket stoff som er mye brukt til T-skjorter. Måten det er strikket på, gjør stoffet tøyelig. Kombinert med bomullsfibre blir materialet behagelig i bruk. Stoffet har glatt overflate og er lett å drapere. I tillegg til T-skjorter, brukes bomullsjersey til topper, kjoler, sportstøy og undertøy. Pass på at ikke stoffet blir vridd ved klipping siden det er litt glatt.

Boucle

Boucle refererer til stoffets overflate som består
av krøllete løkker. Løkkene kan variere i utseende. Brukes til jakker, kåper, enkelt vintertøy. Løsvevde kvaliteter har en tendens til å frynses opp. Noen kvaliteter kan ha lang lo på retten. I så fall ? klippes den av med en liten saks fra stoffets bakside. Skyv gjerne loen litt til side mens du klipper.

Brokade

Tungt, litt stivt stoff i jacquardvev med overflatemønster. Mønsteret dannes av tråder
som gir figurer på begge sider av stoffet. Det brukes ofte gull- eller sølvtråder i tillegg til andre metallmaterialer. Brukes til elegante selskapsjakker, vester og interiør.

Cashmere, se Kasjmir

Chiffon

Tynt, gjennomsiktig stoff med godt fall som er lett å drapere. Finnes stort sett i syntetiske materialer, men også i silke. Brukes til rynkede skjørt, løse topper, kjoler, ofte i flere lag.

Crépe de chine

Mykt, kreppet stoff som finnes i lette og middels lette materialer. Det er tradisjonelt et silkestoff, men i dag fremstilles det også av kunstfibre. Brukes til topper, bluser og myke jakker ? alt etter stoffets tykkelse

Denim

Kraftig bomullsstoff i kypertbinding. Normalt med blå rennings- og hvite innslagstråder som gir materialet sitt karakteristiske utseende. Denim bevarer styrken, også om stoffet etterbehandles for å bli mykere og mer anvendelig. Kraftig denim brukes til jeans, jakker, rette skjørt, vesker og møbelstoff. Lett denim anvendes til myke skjørtefasonger, kjoler, og skjorter.

Elastan/lycra

Svært elastisk, syntetisk tekstilfiber. Brukes ofte
i små mengder sammen med andre fibrer (også
i dresser) for at plaggene skal bevare formen. Anvendes til sportstøy, dansetøy, undertøy, jakker, bukser og skjørt. 

Flanell

Et slitesterkt stoff i bomull eller ull. Flanell ett er en lett til mellomlett stoffkvalitet i bomull med en flosset overflate. Brukes til dresser, kåper, kjoler, bukser, laken, sengetøy og nattøy. Stoffet har lo, slik at alle mønsterdelene må klippes i samme retning.

Fleece

Syntetisk fleece gir varme uten å veie for mye,
og er et behagelig, slitesterkt stoff. Det kan etterbehandles med f.eks. antinupping. F fremstilles i ulike tykkelser og kvaliteter. Fleece frynses ikke opp og har en viss elastisitet. Brukes til vintertøy og interiør. Sjekk hva som er retten og vrangen for å utnytte ev. etterbehandling stoffet har.

Fløyel

Et vevd stoff med tett lo på den ene siden. Før i tiden ble det laget av silke, nå i dag lages det gjerne i bomull, polyester, viskose, og/eller acetat. Brukes til jakker, skjørt, bærestykker, selskapstøy, vesker og interiør. Klipp alle delene i samme retning for å unngå nyanseforskjeller.

Fôrstoff

Det brukes både silke og kunststoffer til fôrstoff. De er lette og tynne med en glatt overflate som gjør at plaggene blir enklere å ta av og på. Jakker, kåper, kjoler, skjørt, bukser og vesker blir normalt fôret slik at man skjuler innvendige sømmer.

GaBardin

Et fast, tettvevd stoff som fremstilles i ull, bomull, kunstfibre og blandingskvaliteter. Kypertbindingen gir skråstriper på stoffets overflate. Metervaren
er lett å drapere og krøller ikke. Brukes til skreddersydde plagg som jakker, bukser, skjørt, kåper og vesker. Klipp alle delene i samme retning.

Georgette

Et lett stoff som minner om chiffon og har en matt overflate. Det er kreppaktig og småkrøllet, med mer volum og stivhet enn det man kunne tro av utseendet. Brukes til romslige bluser, vide skjørt, kjoler og rynkeskjørt.

Hamp

Fremstilles av stilkene på planten Cannabis sativa, og produksjonsmåten er den samme som for
lin. Garnet fra bastfibrene veves til et slitesterkt, grovt stoff. Det både ser ut som og oppfører seg som lin. Hampstoff er sterkt og må klippes med skreddersaks med lange blad.

Isoli, se Sweatshirtstoff

Kasjmir/cashmere

Denne metervaren kommer fra den fine myke underpelsen til kasjmirgeita, og brukes alene
eller i blanding med andre fibre. Ullen kan både strikkes og veves. Resultatet er myke, varme og luksuriøse stoffer. Brukes til jakker, ponchoer, kåper, skjørt, gensere og skjerf. Stoffet har lo, slik at alle mønsterdelene må klippes i samme trådretning.

Kordfløyel

Et vevd stoff som er lett å kjenne igjen på de langsgående stripene. Stripene kan variere fra smal babykord til de mer brede. Kordfløyel fremstilles av bomull, har opprettstående lo og er både solid og slitesterkt. Brukes til jakker, bukser, skjørt, barnetøy, vesker, møbeltrekk og puter. Siden stoffet har lo, må alle mønsterdelene klippes i samme retning for å unngå fargeforskjell. Stoffet er mest slitesterkt om loen vender nedover, men fargenyansen blir dypere om den vender oppover.  

Lin

Lin fås av stilkene på linplanten som gjennomgår
en rekke prosesser fra den høstes til fibrene kan brukes til garnfremstilling. Lingarnet veves til et sterkt, litt stivt stoff. Lin krøller lett, men er et svalende materiale. Brukes til bluser, skjorter, jakker, bukser, kåper, sengetøy, duker og brikker.

Lycra, se Elastan

Mikrofiber

Et tynt kunstfiberfilament som brukes både til
lette og tunge stoffer. Det sterke garnet tåler ulike behandlinger som gir tekstiler med forskjellig utseende ? f.eks. semsket og sandvasket. Overflaten nupper ikke, faller pent, klistrer ikke eller krøller seg. Brukes til plagg med myke draperinger og ? (avhengig av behandling/overflate) til duker, bilsetetrekk, møbler og sportstøy. Ta utgangspunkt i at stoffet har lo, og klipp alle delene i samme retning.

Musselin

Et løstvevd bomullsstoff i toskaftbinding. Finnes
i ubleket eller hvitt. Tykkelsen kan variere. Stoffet selges i bredder på 90 og 115 cm. Det har ingen lo og klippes ved å følge trådretningen. Passer
til gardiner og mellomfôr. Bomullstråd og ev. spraystivelse kan forenkle arbeidet med musselin.

Poplin

Et slitesterkt stoff, ofte i bomull med tverrstripet effekt på overflaten. Stoffet er lett å stryke og krøller ikke. Brukes til kjoler, jakker, bukser, skjorter og tekstiler til hjemmet.

Råsilke

Fremstilles av kortere silkefibre. Vevd stoff med strukturert, matt overflate. Råsilke frynses lett opp. Brukes til jakker, skjorter, skjørt, kjoler som ikke er tettsittende og gardiner. Stoffet har lett for å frynse seg og du bør derfor beregne større sømmonn.

Sateng

Et vevd bomullsstoff i satengbinding. De lange trådene på overflaten reflekterer lyset med en matt glans. Om trådene er mercerisert, blir de mer solide og glansen sterkere. Brukes til fôr, selskapstøy, gardiner og sengetøy.

Silkedupion

Et litt stivt, vevd stoff med ujevn overflate. I motsetning til mange silkekvaliteter er det lett å håndtere, men det krøller. Fargen på stoffet kan variere etter hvordan lyset reflekteres, slik at alle mønsterdelene må klippes i samme retning. Brukes til selskapstøy, brudekjoler, kjoler, skjørt, bukser, drakter, hatter, lampeskjermer, puter og vesker.

Silkehabotai

En myk, fin silke i glatt toskaftbinding. Stoffet draperer mykt, men kan klebe seg litt til kroppen. Et tips er å legge et laken på klippebordet for å unngå at silken glir. Brukes til fôr, topper, nattkjoler, morgenkåper og kimonoer. Stoffet er mykt og laget av naturfibre slik at det absorberer fuktighet og er behagelig mot huden.

Silkeorganza

Et tynt og gjennomsiktig stoff laget av hardspunnet lange silkefibre. En stiv overflate gjør det fint til klesplagg og som fôr i mykere stoff. Brukes til selskapstøy, brudekjoler, bluser, skjorter, hatter, gardiner og gaveposer.

Også fint som fôrstoff. Vær nøye når du klipper. Stoffet har ingen tydelig rette og vrange, så det er viktig å følge godt med.

Silketweed

Et løstvevd stoff med grov overflate som skyldes
at garnet er spunnet av kortere silkefibre. I likhet med ulltweed, skapes mønsteret av fargede tråder i veven. Varmt og behagelig i bruk, men blir penest om det fôres. Brukes til fasongsydde jakker og kåper. Stoffet har en tendens til å frynse seg opp. Om nødvendig sys kantene over med overlock eller sikksakk. Pass på mønsteret når du klipper og syr sammen plaggdelene.

Sweatshirtstoff/isoli

Bomullsjersey som også kalles collegestoff. Tyngre enn T-skjortekvaliteten. Stoffet har glatt, strikket overflate på den ene siden, og børstet på den andre. Det er varmt og behagelig i bruk. Brukes til gensere, bukser, jakker, løse plagg og joggedresser.

Tartan

Tradisjonelt skotsk ullstoff, der mønsteret tartan skapes av fargede tråder, som regel i rutemønster. Brukes til skjørt, kjoler, bukser, jakker og tepper ? for ikke å glemme kilten! Klippes og sys som andre ullstoffer, men pass på mønsteret stemmer overens i alle sømmer.

Thaisilke

Et lett stoff med knudrete overflate som dannes
av ujevnheter i trådene. Overflaten er glatt og med glans. Brukes til selskapstøy, brudekjoler, puter og gardiner. Silkens utseende kan variere etter hvordan lyset treffer overflaten, derfor må du alltid klippe
alle mønsterdelene i samme retning for å unngå fargeforskjeller.

Ulljersey

Strikket stoff i ull eller blandingsfiber. Stoffet rakner lett når du har klippet i det. Brukes til gensere, kardiganer, jakker, luer og annet lett vintertøy. Sårkantene må sys over med overlock eller sikksakk for å unngå at det rakner i bruk.

Ulltweed

Et vevd stoff som regel fremstilt av grovt ullgarn. To eller flere farger gir rutet, melert eller ensfarget stoff. Tweed er varmt, men grovt ? slik at det ikke føles så behagelig mot huden. Brukes til jakker, dressjakker, kåper, bukser, skjørt, vesker, hatter og skjerf.

Velur

Velur er den strikkede varianten av fløyel. Har tykk, myk lo og er lett å drapere. Brukes til kjoler, skjørt, topper og andre plagg med draperinger.

Voile

Et åpent og gjennomsiktig stoff som er tynt og lett. Det fremstilles av hardtvunnet garn av bomull eller syntetiske fibre. Brukes til gardiner, bluser og kjoler. Fôres dersom det er nødvendig. Franske sømmer er lettere og mindre synlige når man arbeider med voile.

SPESIELLE STOFFER

Pvc-fôret stoff

Bomull og andre stoffer blir av og til belagt med PVC på baksiden for at materialene skal være vanntette.

Plast/Vinyl

Uten en vevd bakside har de dårlig holdbarhet. Stoffene er helt vanntette. For at plaggene skal beholde denne egenskapen, må alle sømmene forsegles.

Filt

Kompakt stoff av ull- eller hårfibre som er presset sammen ved hjelp av varme og fuktighet. Det er verken vevet eller strikket ikke.

Ripstop nylon

Et nylonstoff med innvevde rennings- og innslagstråder som gjør stoffet sterkere og hindrer det i å rakne. Solid, lett og vindtett materiale som også kan være vanntett.

Neopren

Syntetisk gummi. Stoffet puster, er vanntett og har gode varmeegenskaper. Ofte lamineres det med andre stoffer, eller kombineres med elastan.

SKINN, PELS OG IMITASJONER

Skinn

Dyrehud som varierer i størrelse, vekt og utseende. Kan farges og etterbehandles på ulike måter.

Imitert skinn

Imitert skinn er ofte vinylbelagt stoff med en farge eller struktur som minner om skinn. Stoffet selges i vanlige lengder, og man slipper å arbeide med mange små naturlige biter.

Semsket skinn

er garvet dyreskinn med fløyelsaktig overside. I motsetning til nappa, er det indre hudlaget fra ku, gris, lam o.l.

Nappa

Garvet skinn fra lam, sau eller geit.

Imitert semsket

Noen produkter i syntetisk eller imitert semsket skinn, kan være overraskende naturtro. De kan vaskes i maskin. Krøller ikke og frynser seg ikke opp.

Pels og pelsimitasjon

Ekte pels må skjæres til med hobbykniv. Til imitasjoner kan du bruke en spiss saks. Klipp fra baksiden.
tips Ha støvsugeren tilgjengelig når du syr i pelsstoff. 

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..