Lørdagsgodt – Munker

Munker – eller epleskiver, som jeg trodde de het – til jeg ankom sørlandet 🙂 Deilige små «kaker» med søt deig inni, og salte og sprø utenpå. Supergode, spesielt varme. Her i huset er det sjelden at det er noe problem, for alle forsvinner fra brettet – lenge før de er kalde 🙂 Det finnes elektriske jern til munker, og jernpanne som jeg steker i. Den gir best resultat syns jeg. Jernpannen selges bl.a på Jernia, min er kjøpt i Danmark. De selges mange steder der, bl.a rimelig på Bilka. 

Oppskrift: 

 • 3 toppede kopper hvetemel (jeg bruker mummikopper) 
 • 1 kopp sukker
 • 1 dessertskje vaniljesukker
 • 1 teskje natron
 • 1 teskje bakepulver
 • 1 kopp kulturmelk/kefir
 • 1 kopp smeltet smør
 • 3 små egg

Fremgangsmåte: Ha alt det tørre i bollen, ha i ett og ett egg, og kulturmelken. Smelt smøret og kjøl av, og bland det forsiktig inn. Jeg blander alt med visp og KA maskinen i et par minutter. Røren skal være tykk og slik at du kan «forme» med røren. La røren hvile, mens du lar pannen bli varm. Pass på varmen, da munkene fort kan bli svidd! Jeg har varmen på 6, og skrur ned til 5, men bruk ca middels varme på din komfyr. 

Ha en bit smør i hver grop og la det smelte. Ha ca 1 dessertskje med røre (det kan være fint å ha to skjeer, slik at røren løsner lett fra skjeen.) i gropen, og la den ligge i smøret. Røren skal ligge under kanten (mengde), de vokser en del, hever – så det må ikke være for mye røre i. Prøv deg frem. 

Her er det viktig med riktig varme. Munkene skal ligge ca 2-3 minutter, uten å bli svidd eller for brune. De får en fin sprø skorpe og lys farge, når de klare. De «slipper» også lett. Den øvre delen kan fortsatt være litt løs, men de skal snus lett likevel. Jeg bruker to grillpinner (i tre) til å snu. Stikk inn i hver side, og rull de lett rundt. På den andre siden, trenger de bare 1-2 minutter før de er ferdige, til å tas ut. 

Nam ! Og lykke til ! 🙂 

 

#oppskrift #munker #egg #deleoppskrift #kaker #bake #steke #mammaliv #blogg #kos #mat #barn #favoritter

 

5 kommentarer

 1. Jernpanne går fint på induksjon. Min oppskrift på munker er litt annerledes, røra er omtrent like rykk som vaffelrøre.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..