Godteri på lavpris

Slipp alt du har i hendene, bytt ut imddagsplanene og la grønnsakene vente. Slik føler man HELE verden nå gjør, når man leser nyheter på web. Jeg får følelsen av slik ungene sier: alle gjør det jo! 

Men gjør alle det? Løper alle som ville for å få tak i smågodt til 2,90? Priskrig. Jeg er sikker på at det finnes de hjemmene som kan trille påskekuler av marsipan – etter julehandelen. Muligens er det noen som kan ha riskrem til dessert også, hentet ut fra fryseren. Tilfelle det skulle bryte ut mandelmangel, er det sikkert noen som kan lage nøttebunn basert på mandler – shoppet i Desember også. Hvorfor gjør vi slik? Er det virkelig økonomisk? Eller ender det bare med at det blir dyrere? 

Først handler vi mye mer enn det vi faktisk trenger, og konsumerer. Så betaler vi ingenting for det, slik at butikkene ikke tjener penger (utenom håpet at vi tar med oss dyre varer, i jakten på marsipan og smågodt) og underpiser seg, og vi risikerer å betale mer – for andre varer på sikt. Jeg pleier å si at det koster penger å si hei til tannlegen. Dette stuntet er nok ikke med å gjøre smilet billigere… Har vi virkelig bruk for mer priskrig? 

Godteri er allerde nok eksponert i mine øyne. Har du opplevd, selv – eller sett på andres barn, som ligger foran godtehylla å hyler? Hylla som strategisk er plassert rett ved kassen, der man kl 1615 står med en trøtt unge, som absolutt viiiiiiiiiil ha den ssssjjjjjooookooolaaadeeeen nåååååååå!! Når man skal kjøpe ny støvsuger på Elkjøp, eller vaskemaskin på Expert – må man også tråkke over et barn, som blir oversett – der hun/han høylydt proklamerer at den snickerspakka på tilbud – bare mååååå de ha! 

Påsken nærmer seg, og her i huset som mange andre – gleder 4 barn seg til påskeegg. De går rundt å leter etter eggene inne eller ute, og de er fylt opp. Men størrelsen på eggene, og inneholdsnivået i de – er ikke mer enn at jeg helt ærlig, bryr meg svært lite, om smågodtet koster 2,90 eller 9,90.- Bilder surrer rundt på nyheter og sosiale medier, av tomme smågodthyller. Vi snakker i mange andre tilfeller om at barn utsettes for forskjeller, økonomisk ubalanse i opplevelser osv osv. Denne påsken slår en tanke meg; om ikke butikkene klarer å fylle opp hyllene igjen, vil noen barn ikke få besøk av påskeharen i år? Er vi kommet til det punktet, der barn faktisk risikerer å ikke finne smågodt i påskeegget? Joda, det finnes helt klart andre typer godteri man kan fylle egget med – men noen har dette som tradisjon. Ender smågodtet på kjøp/-og salgsider på Facebook til 16,90,-? 

At smågodt koster 2,90,- er nok moro for mange, men er det nødvendig? Har vi det så kummerlig, at vi må hamstre kilovis mer enn vanlig med smågodt under priskrigen? Eller for å vinkle det andre veien – har vi det så alt for godt, at uansett hva som prisdumpes, så MÅ vi bruke ekstra mange penger på det? 

 

10 kommentarer

 1. Jeg er SÅ enig med deg. Hvordan skal dette gå tenker jeg. Gir meg igrunn enda større motivasjon til å fortsette på livsstil endringene jeg har begynt på, for meg selv og min familie. 🙂
  Ønsker deg en fin dag 😀

  Liker

  • changes4life: Du kan så si. Jeg vil ha mange andre ting til 4 kr og 10, enn ketchup og nugatti. Tror samfunnet generelt hadde hatt godt av det også 🙂 Ha en flott dag du også!

   Liker

 2. Helt enig med dette innlegget. Jeg jobber i butikk, og sånn som folk oppfører seg når det kommer til denne priskrigen er faktisk helt kvalmende! Jeg satt å tenkte på at hvis dette fortsetter, og folk handler så store mengder så vil det gå tomt hos fabrikkene, og da er det nok noen om ender opp med å ikke få godteri i år. Er helt utrolig hvor grisk vi er når ting plutselig er billig. Vi tenker ikke på de som kommer etter oss og kanskje ønsker å handle litt snop også.

  Liker

 3. Sukker er jo avhengighetsdannende vet du.. Og media (jeg skriver «media» fordi det dekker liksom alt), vet så veldig godt hva som selger.. Og hvordan de skal lokke oss i «fella»!
  Og bare vi ser røde tall, prosent-tegn og ordet tilbud, går de aller fleste «bananas»!
  Vi er hamstrere, og flokkdyr, som lett lar oss «lede»!
  Veldig mange av oss forbinder også høytider med god mat og sukker! Og dette blir selvsagt utnyttet til det fulle! Du vet, alt handler om penger, penger, penger! Og penger er makt! Og den som har makt, eier og styrer verden!
  Vi (i Vesten iallefall) tror at vi har overkommet slaveri.. Men egentlig, hvis vi tenker etter, så har vi ikke det likevel!
  Media (eller de som «styrer» da) står med pisken, og vi følger lydig etter…
  (- Beklager at kommentaren ble litt lang, ikke meningen å spamme kommentarfeltet ditt! :-p)

  Liker

  • Unni: Først av alt, dine lange kommentarer er alt annet enn spam! ❤ kloke, fine ord som er helt perfekte og til ettertanke, i denne saken 😀 Tusen takk for at du tar deg tid til å engasjere deg, og så mye fine tanker du kommer med! Innspill og vinklinger man ikke alltid tenker på.

   Liker

 4. Folk går bananas altså med denne priskrigen som foregår nå. Eneste jeg har fått hørt i dag er et spørsmål: har dere mer smågodt? Får dere mer?

  Liker

 5. kunne ikke falt meg inn å hamstre mengder med smågodt selv om det er billig.
  i fjor mener jeg det ble solgt for rundt en femmer. Da stod vi 3 stykker og plukket litt i den lokale butikken vår.
  Nå når det er til 2.90 var det så mye folk der att det var vilt.
  Har ikke kjøpt noe av det ennå av den enkle grunn att det er neste 14. Dager til påskeaften. Om vi ikke får tak i noe av det gråter vi ikke av den grunn.
  Har sett når vi har passert disse hyllene att det er ribbet.
  Jeg tenker litt sånn att kanskje er det positivt for de som ikke har økonomi til å kjøpe dette til vanlig (for smågodten synes jeg er veldig dyr når ikke priskrigen herjer)
  Kanskje noen mammaer og pappaer kan glede sine små med noe som de ellers ikke har muligheter til, for vi må jo innse att ikke alle i norge er like heldige når det kommer til penger og kan kjøpe alt de lyster.
  Vi for vår del prioriterer god mat i påsken, og egentlig ellers i året.
  Kunne ikke falt meg inn å gå å kjøpe de billigste fiskekakene og pølsene feks.
  Der bør vi være like kritiske som vi er til att ungene ikke skal fylles med godteri.
  Utover det synes jeg alle kan bare gjøre som de vil, og jeg ler av hele priskrigen, og synes ikke jeg har rett til å bli kvalm, om dette er positivt for noen, så er jo det bare fint.
  Butikkene tror jeg ikke taper noe på dette, for gudene skal vite att de har skrudd prisene til drastiske nivåer på både det ene og andre.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..