Når stormen har lagt seg…

Med flere definisjoner bak –  det er deilig å se sola komme frem med varme og skinn. Selv om temperaturen utenfor har steget noen hakk, er den fortsatt kjølig og fin i hodet (heldigvis) Når man ser forbi alle de rare, merkelige sammenligningene til Espen Søbye, så har mannen gode poenger. Det er bare så feil å ytre kvinnesynsdebatt i en bokanmeldelse! 

Klart at man ser en tendens til glorifisering i hobbybøker. Hele kategorien oser av sterke farger, dandert mat eller folk, nyvasket tøy og pyntede barn. For det er slik vi consumere vil ha det. En grønnkornet, overkokt ertestuing, med en rotete, skitten benk i bakgrunnen – det sier seg selv at det ikke selger. Et møkkete barn, med snørr, grim grimase, som viser fingeren – klart ingen legger merke til skjerfet han har på seg, og får lyst å strikke det. Illustrasjon av bæsj og oppkast – det er ikke den boken du plukker med deg, når du skal bli mor for første gang…..

Markedskreftene og kommersielle aktører, skjult propaganda.. hvem styrer disse? Det er oss, oss forbrukeren… i og med at vi ikke vil kjøpe de bøkene med bilder av en ferdig tygget sjokoladebit, men heller en lekker bit med Pascal i bakgrunnen – gjør jo at disse finnes. 

Det at jeg pynter mine barn, til tider likt som i både sy og strikkebøkene – handler ikke å nedtrykke deres rolle i fremtidens kvinneverden – men min selvfølelse som mor. Å sende barnet med flokete hår, snørr i nesa, tre-dagers-truse som lukter lett, møkkete genser, hullete bukse og i crocs – på 17 mai, ligger langt fra min verden. Da kler jeg de opp, slik at de kunne passet rett inn i en slik bok. Hvorfor det er slik? Det er det mange årsaker til, men en av de er jo også frykten for at barnevernet skal knakke på døren 18 mai… 

Temaet hva vi gjør med kvinnesyn og roller – med å lage perfekte bøker og magasiner – på høyglanset 70 grams papir, det er en interessant debatt. Men den omfatter så mye! Det er så mange tema, som glorifiserer og som videre igjen kan tas inn i kjønnsdebatten. Jeg hater å bake rosa cupcakes, det finnes X antall slike bøker. Men jeg står jo helt fritt til å velge om jeg vil «utsette» meg selv for dem. 

Barn er barn for kort i dag. Alt for tidlig går de rundt i wightless bukser, Michael Kors vesker og snakker om p-piller. Barn ned i 14 årsalderen, blogger om graviditet og depresjoner – hvorfor ikke kle de opp i rosa strutteskjørt og strikkede alpeluer, så lenge det går. En del ting er med på å «forlenge» den uskyldige barndomstiden, andre er med å forkorter den. 

La oss gjerne diskutere kvinnerollen i dag, gjennom sosiale og trykte medier – men ikke gjennom kun strikkebøkene 🙂 

 

 

Tidligere tekster som er publisert bl.a i sammenheng med jobb, finner du i gårsdagens innlegg – 2 stk 

Sur, gammel, uvitene kritiker i Morgenbladet? og God natt kjære kritiker  

 Innslaget på God morgen Norge, kan du se her: http://www.tv2.no/2016/01/18/underholdning/strikk/strikkedebatt/god-morgen-norge/7931211

 

#morgenbladeet #side2 #nettaviden #meninger #debatt #barn #håndarbeid #undertrykket #familie #jobbmamma #meneselv #godmorgennorge #strikkebøker #espensøbye #artikkel #bokanmeldelse #kritiker #bllogge 

5 kommentarer

  1. Du det var kjempefin lesning til lunsj ute i skogen. Enig med deg etter å ha lest om slanking, trening, sminke, osv skrevet av de som var barn da jeg var ung.

    Liker

  2. Jeg har (heldigvis) gått glipp av stormen som du beskriver – synes det er godt at du tar tak i trenden hvor vi i vår online kommunikasjon er så hemningsløse. Takk til deg 😊

    Liker

  3. June: Da er du nesten heldig. Kronikk på kronikk, og debatt – det tar av. Jeg får en skikkelig bismak. Jeg logger av med god samvittighet, og skyter litt til, mot horden som tar av 🙂 Takk for fin tilbakemelding 🙂

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..