Sur, gammel, uvitende kritiker fra Morgenbladet?

Med et sinnsykt stort varmt, imøtekommende smil, (NOT) forklarer Espen Søbye sin sak, der han mener at strikking er ren deprimerende kvinnediskriminering – alt fra selve strikkingen til det kommersielle, bøker osv. Kritikeren har anmeldt et utvalg av 50 strikkebøker. Han poengterer at de er BARE skrevet av kvinner, rettet mot kvinner, misbruk av barn som kles opp som dukker og overdreven pynting, utført av kvinner. Direkte personangrep i sitt svake innlegg, i håp om å få ut ordene blir også kastet ut – som kun blir dekket av ett ord – trist! Men en ting skal han ha, selve artikkelen dette springer utifra, har en lett og litt leken tone – bare så synd det ødelegges av nedverdigende formuleringer, og poenger som ikke jeg finner flatterende. 

Som redaktør i et av Nordens største forlag av håndarbeidsmagasiner, vil jeg be kritikeren sjekke hva han spyr rundt seg. De verdensberømte to mennene, Arne & Carlos – sist jeg snakket med de, var de fortsatt menn – men til og med ikke de «slipper unna». En litt «latterlig», sikkert humoristisk ment, beskrivelse av de, fokuserer mot målet til kritikeren. På strikkesider på Facebook og diverse, kan man se en tydelig andel av menn som strikker, og som til og med kjøper bøker, tenk det Espen – de kjøper de kvinnerettede, rollenedtrykkende bøkene – du skriver så tragisk om. Gikk du tom for ideer, og plutselig datt en feministflyer fra 70 tallet, utav et leksikon i hylla di? Gav det deg ideen til å surmule, og trykke ned oppgulp om en tradisjon du ikke vet noenting om? 

«Man har lært det av sin mor/bestemor…romantisk kvinnefelleskap, en følelse som er fiksjon» Ok, da er du en mann som undertrykker menns rett til likestilling i samfunnet – hvis du kløyver ved, skifter dekk eller har fisking/jakt som hobby. Og har du lært disse tingene av din far – da understreker du poenget.  Og så har vi alt dette med det terapeutiske – Hvor mange personer sjekket Gallup Norge for deg, slik at du kunne sitte på tv og avkrefte dette? Er det ikke temmelig useriøst å uttale at det ikke er tilfellet? Jeg prøver å glemme at du, som later til å være opptatt av vi kvinner skal ta vare på respekten vår, og ikke underkaste oss – drog frem utseende og fordelene  til Dorthe Skappel……. 

At kvinner er med på å ødelegge samfunnets kvinnesyn, ved å strikke – er noe av det minst intelligente, og mest useriøse jeg har lest og hørt fra en «seriøs»  kritikker! Jeg regner med at du kommer til å angripe alle kvinner, som steker ribbe til jul – for skal vi først ta tradisjonene, der kvinner ofte har prosentovervekt i utførelse, må vi ta med alle. Det er kanskje kvinneundertrykkende, at kvinner føder barn, og har bøker om fødsel, rettet mot seg som eneste målgruppe også? 

Espen Søbye savner en kritisk bevissthet i strikkebøkene – jeg savner den samme etterlysningen i vedboka, bilbøker, mcbøker og andre mennsrelaterte bøker, rettet mot menn, skrevet av menn – som igjen skaper motorforum, kommersielle utsalg og markedsføring, bilrelaterte sider på internett, manne-felleskapsfølelse som feks mcgjenger innbiller seg at de har – det er jo ren fiksjon. En følelse, som tradisjonelle menn som skrur på bil for å slappe av, og kommersielle krefter er med på å skape. 

Hele fremtoningen til Espen Søbye er understreking av det han selv hevder, at kvinner gjør mot seg selv. Han snakker om kvinner med et nedlatende stemmeleie, fremtoningen gir en følelse av at strikkende kvinner omtrent er lavt intelligente, og det topper seg – når lyden kommer utav munnen. 

67 år som pensjonsalder er alt for høyt – i denne sammenhengen. Når gretne gamle gubber, ikke klarer å finne bedre kampsaker – da er det på tide å vurdere førtidspensjonering….

Innslaget kan du se her: http://www.tv2.no/2016/01/18/underholdning/strikk/strikkedebatt/god-morgen-norge/7931211

 

Red: God natt hilsen til en kritisk ikke-strikkende kritiker

 

 

#meninger #side2 #nettavisen #strikking #tadegeikake #surgammelgubbe #håndarbeid #hobby #homemade #jobbmamma 

7 kommentarer

 1. Jeg fikk ikke lese hele innlegget i Morgenbladet, siden det var for abonnenter. Men jeg er med i koftegruppa på Fb, og mange raser over utsagnene til denne karen. Jeg kan forstå at folk blir sinte, men ærlig talt; se an kilden da. Det er det samme uansett hva slags tema det handler om som har med kvinner å gjøre. Jeg regner meg som feminist, og har engasjert meg litt i «kampanjer» som Free the nipple og andre ting som har med at kvinner skal få eie sin egen kropp. Og det er det samme surmaga oppgulpet som kommer fra flere menn, UANSETT hva slags diskusjon det er. Det kommer alltid til å være en (og dessverre flere) tullinger der ute som skal undertrykke kvinner på en eller annen måte. Merkelig nok undertrykker jo Søbye kvinner ved å mene at strikkebøker skrevet av kvinner er kvinneundertrykkende. Gud vet hva slags logikk han har kommet frem til. Poenget med hele denne lange kommentaren er at det er alltid en dust der ute, som har noe ekkelt å si!

  Liker

 2. Mulig han nettopp har blitt dumpa, eller kommer som nr to (etter håndarbeid) hos dama, hva vet jeg.
  I tillegg til Arne&Carlos har Trond Anfinnsen (alias KnitKid) skrevet boken «Luer er toppen». Det er en kar på FB som har startet nettbutikk, driver med redesign av tradisjonelle mønster m.m. Husker dessverre ikke navnet.
  Menn er definitivt en del av strikkeverden, de er bare litt sjenerte.

  Liker

 3. Gro Karin: hehe nå måtte jeg le litt 🙂 her kom det mer interessant informasjon gitt! Takk takk, har aldri hørt om den boka, må sjekkes opp. 🙂 og ja, de får litt lite plas i hønseflokken ??

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..