Bare en symaskinnål?

Her om dagen la jeg ut et innlegg om tråd, sytråd. Mange gav tilbakemelding på at det fantes MYE flere typer tråd – enn de visste. Er et ikke rart? De aller fleste hobbyer har ting man ikke vet om, trodde man ikke trengte, ikke visste man hadde bruk for osv osv – og dermed kan det fort koste litt, om man «lar dilla ta overhånd». 🙂 Jeg er sånn, må ha, vil ha, lyst på – alle slike genfeiil slår inn, når jeg har en hobby. Om det gjelder filter til kamera, der alle kan se tissetrengte ut – eller se ut som små smurfer, eller matlaging, der egg kan skilles på en HELT spesiell måte – til søm og strikk, som også har sine ting. Derfor er jeg svært opptatt av en ting. ALDRI begynne med scrapping…… 

Men tilbake til tema. Nåler.. det er litt som med sytråden, det finnes en nål til ethvert formål, som gir perfekt resultat. Ofte så henger dette sammen med tråden. Bruker du tykk bomullstråd, feks den de kaller Quiltetråd som er flott til stikninger +++ vil du oppdage at tråden kan ryke lett, ved bruk av universalnål. Derimot bruker du en topstitcnål, som har større øye, vil du oppdage at jobben går enklere. Driver du med brodering på maskin, vil du fort oppdage at her finnes det også spesialnåler. Det finnes mange produsenter, men de mest kjente er Schmetz og Organ.


Her ser du noen av de mest «vanlige» nålene, man bytter om på, ved hjemmesøm. Som du kan se, er det faktisk forskjell på nålene, både trådhullet, og spissen på nålene. Mens noen er laget for å «skjære», er andre laget for skånsomt å «skyve» fibrene. 

Men hva til hvilket arbeid? 

Denne plansjen syns jeg er flott til å vise nettopp det. Ikke av den tydeligste kanskje, men den viser ok nok – hva og hvilket materiale. Det finnes som sagt, en nål for alt… En forenklet regel, er tynt stoff = tynn nål

Selv om det finnes flere produsenter, har mange av de vært så greie – at de bruker samme fargekoding. Fargekodene vil gi deg en indikasjon på hvilken nål du står med i hånden. Noen kan til og med ha dobbeltfargebånd, da har nålen gjerne «flere egenskaper». 

Her er en liten oversikt over de mest vanlig nålene, til husholdningsmaskin/vanlig symaskin:

Universalnåler/vanlige synåler: Stoff type: Faste/stummee stoff (stoff uten stretch) som eks. bomull, lin, twill, cord..


Stretch Nål: Egenskap: Medium avrundet spiss (mediumball point), spesial øye og skaft.  Stoff type:  Elastiske stoffer, og strikkevarer med høy elastitet, eks, jersey, interlock, fleece, velour.

Jersey (Ball Point): Egenskap: Medium avrundet spiss (ballpoint) Stoff type:  Finstrikket og noen stretch stoffer, eks. jersey, interlock, 
Laget spesielt for søm på finstrikket stoff. Den medium avrundete spissen skader ikke eller kutter fibrene i stoffet.

Jeans / Denim: Egenskap: Modifisert medium avrundet spiss (ballpoint) og forsterket nål. Stoff type:  Jeans/Denim og lignende stoffer. 
Går lett igjennom ekstra tykke vevde stoffer, denim, og quilt minimalt bøying av nålen. Det reduserer risikoen for nålknekk og hoppesting.

Skinn og lær: Egenskaper: Den kileformede spissen på lærnålen er spesialkonstruert for å trenge gjennom lær og kunstskinn. Nålen passer ikke for andre tekstiler. Blandet størrelse 80-100.

Broderi/Embroidery: Egenskaper: Brodernåler har en spesiell utformning, en litt rund spiss, og en anelse større nåløye for og ikke skade tråd og materiale. Brukes til metall- og andre spesialtråder for brodering, og dekorative sømmer. Blandet størrelse 75-90.

Microtex (Sharp): Egenskap:  Veldig tynn og spiss. Stoff type:  Microfiber, polyester, silke, folier, kunstig skinn, stoffer med overflatebehandling. Den veldig tynne og spisse spissen gir deg nydelige stikninger, og er perfekt for rettsøm og quilting når pressisjon er viktig. 

Det finnes også flere andre typer nåler, som ikke direkte går på stofftypen – men resultatet. Feks dobbeløyenål, som syr med to tråder oppå hverandre, for å få en stilig stikningsresultat, eller tvillingnål som gir en elastisk oppleggsøm. Den gir dobbel rettsøm foran, og sikksakk bakpå arbeidet. 

Så finnes det noen andre typer nåler, som brukes i overlock og coverstitch maskiner. Her finnes det litt forskjellige betegnelser, så du skal sjekke i instruksjonsboken, hva din maskin liker best. I motsetning til en vanlig rettsømsmaskin, kan det ha noe for resultatet, sømmen og selve maskinen å si – hva du setter i maskinen. 

ELX705: En spesialnål som er til bruk i overlockmaskiner, for å gi perfekt overlocksøm, dekorsøm, flatlock osv. Kan ikke brukes i vanlige symaskiner eller broderimaskiner. Maskinen skal oppgi ELx705 system, om det er denne typen den skal ha. Str 80 og 90. Noen betegner disse også som 11 og 14. 

EXL75SUK: Kulenål (SUK) for strikket og jerseystoffer, har en mer rund spiss, som ikke forårsaker hoppesting eller haker seg fast i tettvevde strikkede materialer, ettersom nålen går ned mellom fiberne i materialet.  Krommet for bedre holdbarhet, størrelse 80 og 90.

 

Håper  denne oversikten gav deg et lite innblikk i hva nålenes verden består av. Og som med sytråd, prøv deg frem med «riktig» nål og tråd, og du vil oppleve et flott resultat. En annen ting, nåler er forbruksvare! En sløv nål kan ødelegge arbeidet ditt, skift nåler ofte. Tenk på det som en god, dyr kjøkkenkniv, den kan fort ødelegge den dyreste, fineste indrefileeten din – om ikke utstyret er skarpt og i orden. 🙂 Lykke til  ! 

 

 

 

Produktbildene/oversikt er fra schmetz

#synåler #symaskin #håndarbeid #symaskin #hobby #homemade #oversikt #altomhåndarbeide #syskole #jobbmamma #bernina #side2 #blogge #mammaliv

 

 

 

 

 

6 kommentarer

 1. Hei. Tusen takk. Dette er informasjon som ikke helt sitter i mitt hode. Men jeg vet jo godt at ett perfekt resultat er summen av stoff tråd og nål. Ja litt til da, men kunnskap får man på veien, og symaskinen steller man som en baby……. Bytter og vasker og lufter og støvtørker…..

  Liker

 2. Wow dette var lærerikt 🙂 jeg har ei mor som er sydama så jeg har hørt om forskjellige nåler og tråder men dette var jo skikkelig informasjon 🙂

  Liker

 3. Dette var utrolig informativt. Jeg kjøper ofte nåler men er ikke nøye nok med åvelge riktig til arbeidet. Dette skal jeg skrive ut å henge på veggen ved maskinen min. Takk!
  Mona

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..