Ta en tråd, og la den vandre…

Tenker du at sytråd er sytråd? Uansett? Det er forsåvidt det. Men det er allikevel noen små forskjeller. Den største er at det finnes mange typer tråd, der hver og en – gir pent resultat – til forskjellige ting. Man har feks jeanstråd, som er en sterk tråd til denim – sulky som er blank og nydelig til brodering, og all sew – som de fleste kjenner, som den kjente «sytråden». Lintråd, bomullstråd – utvalget er stort! 🙂

Men å vite hva som kan brukes til hva, er ikke alltid like lett. En annen ting, har du arvet masse tråd fra noen ? Mange anser det som en fantastisk skatt, noe det også er! Men har du opplevd at mye av den tråden ryker ofte? Spesielt om syr på full gass? Tråd er ferskvare. Blir den liggende for lenge og «feil», kan den bli sprø og ryke fort. Tråd kan også «råtne» om den blir liggende fuktig over lang tid.

Ha gjerne tråden din i bokser, gjerne slike små ikea bokser feks – som er tette. Jeg har all tråden min i trådbokser, men man trenger ikke investere i slike – om man bare har noe tett, å ha de i 🙂 

Det finnes utrolig mange måter å oppbevare tråden på, skoesker, risbokser, tebokser, trådkofferter, trådbokser, Ikea – det viktigste er at du tar vare på tråden. Har du tråden stående fremme på stativ – ha de du bruker mest der. De andre, pakk de ned i en tett boks/eske. 

Da vi hadde butikken, Masker & Sting, solgte vi tråd. Vi solgte gütermann, som jeg syns er best. I tillegg bruker jeg en del Mettler, men den syns jeg er vanskelig å tak i Norge nå. (skiftet importør eller noe) Først da vi begynte å selge tråd, og fikk 3 store kabinetter med tråd, innså jeg hvor mange typer det finnes! Og det er helt fakta, resultatet blir veldig fint, om man setter seg inn i, hvilken type som er fin til hva. Sluttresultatet kan bli mye penere! Her under har jeg limt inn de forskjellige typene til Gütermann – visste du at det fantes så mange forskjellige? 😉 

Det finnes også forskjellige typer overlocktråder, disse er som regel laget på større sneller, og beregnet for større/høyere belastning – fart. Gütermann har flere typer overlocktråd, som de både leverer til hjemme og industrimaskiner. Personlig liker jeg Toldi-Lock, som er enkel å få tak i, og gir et pent – ikke for tykt resultat. 

Mange spør meg om det finnes noen typer tråd, som ødelegger for garantien på symaskinen – fordi en forhandler har sagt det. Noen tråder støver mer enn andre. Om det er en spesifikk trådprodusent som en maskinprodusent mener at garantien faller bort, ville jeg kontaktet importøren og bedt om dokumentasjon på disse vilkårene. Syr du med en tråd som støver mye, så vær påpasselig med å skru av stingplaten, rengjør og for de med utagbart spolehus – ta ut alt, og rengjør. Det samme gjelder stingplaten på overlocken og coverstitchen din, av og rengjør! 

Neste gang du skal i gang med et prosjekt, med feks flotte stikninger, eller andre detaljer. Tenk over hvilken tråd du bruker! Og ikke minst nål – HER kan du finne et innlegg om nålebruk

 

 

#sytråd #gütermann #sy #symaskin #bernina #håndarbeid #hobby #homemade #søm #syglede #syselv #tråd 

10 kommentarer

 1. Å disse tråd valgene er vanskelig. Jeg kjøper syntetisk tråd, tror den er sterkest og den finnes i større farge utvalg. Kjøpt en del trådmerker av Gűtermann og noen på Stoff og Stil. Men så fikk jeg beskjed av butikken jeg kjøpte symaskin hos, at om jeg brukte sytråd fra Stoff og Stil så fikk jeg ikke igjen på garantien. Hmm trodde ikke de kunne si det? Jeg har heldigvis ikke hatt problemer med symaskinen så langt

  Liker

 2. Lisbeth Pedersen: Polyesteren tåler mest ja. Den tåler ikke så høy varme som bomull, men det har som regel ingen betydning for mange. S&S tråden loer en del ja. Det er ganske drøyt å si at man ikke får noe igjen på garantien, da må produsenten skrive det i vilkårene sine 🙂 men det er lenge påstått at tråden fra S&S ødelegger maskiner. Spes. de elektroniske.

  Liker

 3. så herlig innlegg ❤ mye jeg ikke visste egentlig 🙂 men vet at det er forskjell på de og noen er veldig mye sterkere enn andre 🙂 jeg elsker å sy så dette var fint inlegg for meg :):) Takk for masse fine tips :):)

  Liker

 4. Jøss…der ser man hvor uvitende man egentlig er….jeg har sydd en del ting oppgjennom årene men har aldri tenkt på at det er forskjell på trådene. Jeg tenker bare på rett farge jeg 🙂 Hehe….omg…følte meg nesten litt dum her 😉

  Liker

 5. Det er ingen grunn til å kaste tråd selv om den er gammel eller dårlig. Den kan brukes til tråkletråd, håndreparasjoner, og knapper/knapphull sydd for hånd. Og sikkert mye annet også, bare ikke til symaskinen.
  Da jeg kjøpte min elektroniske Husqvarna fikk jeg beskjed av forhandler at garantien ikke gjelder om jeg bruker S&S-tråd, men både produsenten og en annen symaskinselger har avkreftet at det finnes noen klausul om det noen steder. Man anbefaler kvalitetstråd, men har ingen regler om det.
  Min pappas gamle Husqvarna protesterer ikke på S&S-tråd, det gjør heller ikke min Singer overlock, selv om den er litt kresen på tråd.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..