NAV – selvforskyldt elendighet?

Jeg åpner Haugesund Avis, som er min «gamle» lokalavis, og ser med litt oppgitt magefølelse denne saken. Det er ikke første gangen at slike skjer på et NAV kontor. Vold, skyteepisoder, knivtrusler +++ men hvorfor skjer det? Når man ser på statistikken, og hvem som er brukere av NAV kontorene, slår tanken meg ofte – at det er nesten forståelig. 

JA, de er bare mennesker de som arbeider der, men JA, de er bare mennesker de som er brukere også. De som kommer til NAV er ofte mennesker som i utgangspunktet kanskje er på livets laveste trinn. Av forskjellige årsaker ender de med lua i hånda, og søker om hjelp. Ikke alle, men noen, møter arroganse, uvitenhet og til tider null forståelse. Det er ikke få brukere som opplever å møte «Gud» bak disken… og hva gjør det med et menneske?

Det heter seg at man skal være frisk for å være syk, det kan i mange tilfeller stemme. Jeg har selv opplevd å «forsvinne» i NAV systemet. Da vi flyttet fra østlandet ned hit, ble vi «hengende» igjen i systemet, og vi fikk stoppet barnetrygd. Og da undrer jeg meg, når man kommer ned på NAV kontoret, med minstejenta i vogn – 19 mnd gammel, og de hevder at man ikke har noen barn….. hva tenker hun bak skranken da? På min henvendelsen om de hadde tenkt å undersøke saken skikkelig, og om hun trodde jeg hadde stjålet med meg barnet i vogna – var svaret: det kunne ikke hun vite noe om…. der og da, kan jeg ha forståelse for de som blir rabiate… 

I fjor sommer sendte NAV meg et brev med beskjed om at legen min hadde sendt bekreftelse på at jeg var dødssyk. Jeg hadde en krefttype som førte til dødelig utgang, med kort forventet levetid. Jeg holdt på å svime av ved postkassestativet. Etter masse telefoner frem og tilbake mellom meg og fastlegen min, fikk vi tak i kreftregisteret, som bekreftet at de aldri hadde sendt dette til NAV. På vår henvendelse til NAV, kontoret som har sendt ut brevet – er svaret: vi er bare mennesker, vi gjør feil. Det ordnet seg jo ….. og nok en gang har jeg forståelse for at hendelser skjer, på NAV kontoret. 

Mennesker som gjerne har psykiske lidelser, skal forholde seg til et system som NAV ansatte selv, til tider ikke forstår. NAV kontorene opplever alt fra de som utvikler mastergrad i sugerør i statskassa, til de som står med lua i hånda – som BURDE fått stønader – som de ikke vet om/blir informert om. Ofte er de brukerne som er resurssvake og trenger hjelp, som må kjempe mest for det – og som må være sterkest. Hvorfor er det slik? 

En gang i tiden var NAV delt i to, Aetat og Trygdekassen – ja man kunne bli litt gærn av å fly mellom disse kontorene, men hvorfor ikke ha to instanser, som samarbeider? Hvorfor skal man tyne brukere, og presse dem inn i et hjørne med – vet ikke, vedkommende er ikke på jobb, du må fylle ut dette skjema så skal fagansvarlig se på det, du må vente til neste uke og snakke med de som kan det, det er ikke mitt fagfelt, jeg har ikke følgende fødselsdato – hun som arbeider med 1-15 Juli fødte er tilbake på mandag…. osv osv… 

Når en bruker står skamfull med nummerlapp i hånda, og har fylt ut skjema for 5 gang – fordi NAV ikke kan se å ha mottatt…. og med lav stemme kommer frem til skranken, og møter du må snakke høyere, jeg hører jo ingenting….. og så skamfullt søker på sosialhjelp fordi han er alene med barn, etter at kona stakk og han har mistet jobben – noe alle i rommet får med seg, fordi han må snakke høyere….. og får høylydt beskjed tilbake: Jeg sa i går at du måtte ta med kontoutskriftene for alle kontoene dine, det kan da ikke være så vanskelig å forstå? Brukeren mumler noe igjen, og får til svar: Nei dette går ikke an, du får komme tilbake når du har alt i orden. Brukeren ser seg fortvilet rundt og sier høyt: Men jeg har ikke tilgang, det er kona som hadde alt økomonistyret – alt har gått via hennes kontoer. Med oppgitt mine får han svar: Det var synd, da har du kanskje lært til neste gang å ta ansvar selv…. 

Brukeren ble truet med politiet – dette skjedde mens jeg satt nede på NAV for et par år siden. Jeg skulle i et samarbeidsmøte for en av mine ansatte i butikken, som jeg i etterkant fant ut – levde av å klistre seg fast i sykepengeordningen… 

Det er umulig å ikke sitte igjen med forståelse… ikke over at de faktisk slår, knivstikker, dreper – men at de blir pushet mot kanten til å vurdere det…. 

 

#nav #krise #blogge #mamma #mammaliv #jobbmamma #hverdag #tanker #kaos #staten #haugesundsavis #vold #avis #foreldre

2 kommentarer

  1. Har vært tilstede på ett Nav kontor hvor en truet hun som tok imot de som kommer for å snakke med sine kontakter. Aldri vært så redd som da, men en så hvordan jeg reagerte å dro meg ikke ut men han sa kom så går vi ut. det er ikke ønskelig sitvasjon å bli en som må gå på Nav og heller ikke lett å være den som jobber der. Jeg skjønner at de stenger kontoret av og til. Som bruker av Nav kontoret kunne det aldri falt meg inn å true de som jobber der. De er menneske som meg og deg Trist rett og slett 😦

    Liker

  2. Det er trist at det går til sånne lengder. Men jeg kan ikke si at jeg er overrasket. Jeg har vært avhengig av Nav det siste året, og det har vært veldig vanskelig. Man er i en så sårbar og rå situasjon i livet, og når man attpåtil blir behandlet som om man ikke er et menneske engang, så føles det ikke som livet er verdt å leve mer. Noe jeg faktisk ikke tror de skjønner. I et sånt yrke burde jo empati og det å være glad i mennesker være første prioritet? Jeg har fått så mange rare svar og merkelige anbefalinger fra folk som enten har jobbet direkte for Nav, eller blitt leid inn av Nav. Hun ene jeg gikk på kurs med var alenemor til to barn, og hadde fått beskjed om at når dagpengene tok slutt, var det ikke mer penger å få. Hva da når man ikke får jobb? Nav er bra når det fungerer, men det er VELDIG mye som burde ha blitt tatt tak i og ryddet opp i! De ansatte selv skjønner jo ikke systemet, og så kjefter de på hvermannsen fordi han ikke forstår det? Get a clue…

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..