Lommepengers eksistens i 2015?

Fra bombenedslag til strøkne forhold – fra sukk og stønn til medgjørlighet = det er lørdags formiddag her hos oss. Effekten av de 50,- kronene i lommepenger, er fantastisk. En annen ting er hvor gjerrige barn kan være, kan man også finne ut med disse 50 kronene. Jeg kjøper chips/popkorn og saft til lørdagskos, aldri brus eller godteri. Det må ungene kjøpe selv. Fra å handle mengder med godteri hver lørdag (dere får finne 3 ting, inntil str på de 3 tingene ble avklart – ble det ofte en god del  :-p ) til så si ingenting. Med seg i lommebøkene hadde de over 1000 kr hver, til Legoland i sommer. Lommepenger og rester av bursdagsparing. (rester, fordi begge to har faktisk brukt av dem i tillegg) 

Jeg leste noen artikler i dag om barns behov for lommepenger. 3 av 10 hevdes det i 2013 – fikk ikke lommepenger, men penger når de trengte det. Hvorfor det? Av disse, fikk 6 av 10 lommepenger uten å gjøre noe for de. Hvorfor det???? Jentene her må ikke gjøre mye, men noen småting, som symbol for at penger må jobbes for. Rommene skal holdes ryddig, men på lørdagene – skal det være helt strøkent. Klær skal være sortert, brettet og ryddet inn i skapene – og bort fra knagger på badet, og alt av leker og andre eiendeler skal være ryddet bort fra fellesrommene (stue, kjøkken, gang, tvrrom osv osv) Dette fungerer utmerket. De handler for litt, og sparer litt. Hvorfor skal man ikke lære ungene dette? I tillegg er de begynt å få småting som ta og inn av oppvaskmaskinen, bære ferdigbrettet tøy opp etter vask, bære ut søpla ++ 

Tenåringene har av naturlige årsaker flere plikter. De skal ta kjøkken i sin helhet flere ganger i uken, samt ut og inn av oppvaskmaskinen ved beskjed, de må støvsuge og vaske, passe jentene, legge rent tøy på plass, støvsuge hos sin morfar og klippe plenen ved beskjed – dette får de 300,- uka for. Av dette skal de håndtere drivstoff, evnt treningsenter, godteri og andre fritidsaktiviteter. De har også muligheter for å tjene ekstra ved bilvask, klippe plenen hos bestene +++ Skal de på kino, vurderes det for hver gang om vi sponser de. Hvorfor skal de ikke lære dette? 

Bilde: Nrk.no

 

På NRK og Netflix ligger norsk og svensk utgaver av Tenåringssjefen/Teenage boss. En haug «supersjarmerende» tenåringer, som får ansvaret for familiens økonomi. Heldigvis ender det som regel godt, men man kan bli helt himmelfallen når man ser hvordan de starter opp. I utgangspunktet (i mine øyne) temmelig bortskjemte unger, som kun tenker på seg selv – og behandler foreldrene som de aldri har gitt dem en krone. Nå er det virkelig pay back time. 

15 åringen som traver rundt med sin sorte Michael Kors veske, tastende på iPhone 6+, mens hun klør seg litt bakpå leggen med nymanikerte negler. Retter litt på Guess buksa  og Designer remix skjorta – og ber om bekreftelse fra sin venninne på at de helt nye conversene er kule! Og alt, kjøpt med mamma/pappas kredittkort. Er det slik vi vil ha det? Enkelte av de i teenage boss – er desverre slik, men null forståelse for at mamma/pappas lønn ikke er en gave fra himmelen, uten arbeid bak. 

Jeg tror det er sunt å lære barn verdien av penger, hva som koster og plikter – så tidlig som mulig. 7 åringen er akkurat i prosessen å lære verdien av 50,-. Det er en ny opplevelse når man skjønner at man ikke kan kjøpe alt man vil, bare man har noen kroner i hånda. 8,5 åringen er veldig opptatt av å summere, sjekke prislapper og sjekke hva hun har råd til. Dette syns jeg er bra. Det er ikke slik at barna skal spare seg til fant, for å oppnå noe de ønsker seg. Men motivasjon ved at de feks sparer halvparten og får sponsing, fungerer fint her.

Guttene her har iPhone6, noe som ved første øyekast vil gjøre at noen vil mene at jeg motsier meg selv. MEN! Begge guttene har telefoner med binding, som er oppført på meg. «inngangsummen» måtte de ha ved kjøp selv. 999,- Selve abonnementene på 200,- dekker vi. Det er noe jeg har gjort lenge, fordi det gagner oss å få tak i de, og deres sosiale liv – å kunne kommunisere med vennene og andre. For 200,- ringer og tekster de så mye de orker fritt. Bindingsgebyret må de dekke av sine lommepenger. Dvs at 3 av ukene pr mnd, trekkes 100,- av lommepengene deres. Dette er noe de fint justerer selv med å arbeide litt ekstra, slik at de som regel får utbetalt 300,- likevel. 

Noen diskusjoner har vi rundt penger likevel, spesielt angående kjøretøyene – men det skal jo også læres! 🙂 

Og med alle disse tankene i bakhue, sendte jeg jentene avgårde med lommepenger i lomma – på butikken. I tillegg hadde de med seg ekstra penger for å kjøpe rundstykker og noe godt til lunsj. Er det noe annet å gjøre, enn å tørke en tåre i øyenkroken – når Lille kommer hjem med blomster, som er kjøpt til meg! For lommepengene sine. Jeg fikk litt vondt av henne fordi hun hadde ikke kjøpt noe godteri – men gleden hennes over å gi blomstene, samt ha 10kr igjen til overs – er så deilig oppriktig, at man ikke kan annet enn å skyve alle andre følelser til side, og la seg bunnsjarmere! 🙂 

Har du/dere lommepengeordning hjemme? 

 

#aktuelt #lommepenger #familie #verdi #penger #mamma #mammaliv #spare #kos #foreldre #oppdragelse

8 kommentarer

 1. Jeg er jente, 15 og får 50 kroner i uken om jeg tar av bordet og rydder/vasker opp etter middagen og går med hundene sann at foreldrene mine tar seg en pause. Jeg er veldig takknemlig for at jeg får lite i ukelønn fordi da skjønner jeg at jeg på spare for og få visse ting og jeg kan ikke kjøpe det med en gang på kredittkortet til fattern.

  Liker

 2. Så enig i det du skriver. Det er skremmende å se hvordan ungdommene/barn ikke skjønner at penger har en verdi. Kjempe bra av dere!
  Mine barn skal absolutt lære at penger ikke faller ned fra himmelen!

  Liker

 3. habika: Så flott ! Selv om barna lærer for i seg selv at ikke penger faller, tror jeg det er et generelt samfunnsgode – at man lærer barna det. Jeg undres til tider, hvordan det skal gå med oss, om de «bortskjemte» barna skal forme samfunnet videre 🙂

  Liker

 4. Så herlig og fantastisk. Så enig med deg. Her har ungene oppgaver, som de får månedslønn for. Altså en gang i mnd. De pengene skal rekke hele mnd ut. De må lære seg å prioritere og forstå verdien av penger. Det synes jeg er viktig og har fungert godt. 🙂

  Liker

 5. Men mine tantebarn lærte noe gitt , en dag satt min søster ned foten og ble enig med min svoger på tide skal de ønske seg ting de ikke har råd til så fikk de klar beskjed spar penger og ønske dere penger til burstdagen så får dere råd å kjøpe det dere har lyst på. Men så er de også flink å hjelpe til . Husker jeg fikk plikt ganske tidlig… enkle ting så ble det mer og mer, fikk penger når jeg trengte det… Men brukte ikke pengene mine så satt mamma pengene inn på konto. enkelt å greit 😉 Det er jo greit de få se hva ting koster. Satt Friday på Karl johan å så de steindyre veskene ungdommene brkte som skolevesker ..

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..