Voksenlivet full fart inn i barndommen

Hva er det som får 10 åringer til å blogge om depresjon, 12 åringer om MK vesker, 13 åringer om selvskading, 8 åringer om shopping, 14 åringer som er tvangsinnlagt og blogger fra rommet, 16 åringer som i «har vært sammen med sin elskede i mange år og etter lang vurdering nå er blitt gravid«. Hva er det som skjer? Hvor langt ned er «voksenlivsgrensa» flytta? 

Når en 16 åring har vært sammen med (kjent en kjærlighet de aldri har kjent før – nei det vil jeg si er naturlig, når man er 16 år og fortsatt ung) sin kjæreste og definerer det som lang tid, og har bestemt seg for å bli gravid, etter en lengre vurdering. Da undres jeg over hvor barndommene blir av? en 16 åring som har skilte foreldre, er i følge norsk lov ikke i stand til å selv bestemme hvem av foreldrene de skal bo hos, men det skal legges stor vekt på barnets ønske. Man får barnetrygd og bidrag til man er 18 år, man blir omtalt i lovverk og retningslinjer som barn, inntil man er myndig. Definisjonen blir dermed barn får barn… 

Hvorfor er det så viktig at voksenlivet innvaderer barndommen? Hvorfor skal det ikke være omvendt. Når en 12 åring sprader forbi meg med MK veske, til 6000,- og høylydt klager over at hun ikke har fått nye GANT sko, som de nettopp så – blir jeg betenkt. Hadde hun vært 17 år, hadde jeg tenkt «bortskjemt….», men når man er 12, noe moren påpekte pga pengebruken, tenker jeg: hjelp… 

Når det å benytte skoleretten sin ikke lenger er viktig, og økonomiopplæringen er Luksusfellen, seksualundervisningen har vært zitcoms på Disney Channel fra de var 7 år og livet handler om blogging – hvilken vei har utviklingen gått da? Dette henger litt sammen med innlegget jeg la ut tidligere i dag, med at barn ser hva voksne gjør. 

Hver generasjon utvikler seg til å være mer og mer selvrealiserende. Vi har mindre og mindre tid til å ta vare på våre gamle, og denne trenden vil nok ikke snu før vi er med på det selv. 

Av og til tenker jeg: håper ungene vil besøke meg på gamlehjemmet……:-) 

 

#hverdag #familie #mamma #mammablogg #medialiv #pappaliv #mammaliv #barn #foreldre #tanker#barn

16 kommentarer

 1. Ja igjen setter du igang tanke mølla, det er for gæærnt at det er sånn… Når du er 16 år og fortsatt får barnetrygd for deg selv skal du plutselig få det for et eget barn også.. Noe som skurrer der gitt.. Og tenker at det er foreldre det er no galt med når barna på 12 får vesker til 6000 kr!! Datteren min hadde ikke fått det om jeg så hadde hatt råd altså…

  Liker

 2. Anita..: Nei, ikke jentene her heller.. de hadde ikke fått bruke sparepengene sine på det heller, så sær er jeg 🙂
  Og når 16 åringer i lang tid har vurdert å bli gravide etter langtidsforhold – da må det være noe i drikkevannet….. tror jeg….

  Liker

 3. Ja det er mye drikkevann rundt omkring som kunne vært sjekket tenker jeg… så sær er jeg også, så ikke tenk på det… Å bruke så HINNSIDES mye penger på en veske gjør jeg ikke selv.. Vilt.

  Liker

 4. Anita..: Hehe… jeg er nok til tider der.. eller jo… 3500 er mye for en veske. Men jeg har ikke X antall, jeg har 2-3 dyre vesker som jeg har lenge – og jeg selger regel unna noe, om det kommer noe nytt inn. Men jeg er litt eldre enn 12 år…. :-p

  Liker

 5. Ja men det er jo uansett hver sin smak, og hva man bruker penger på som voksen er opp til hver enkelt… JEG synes det er vilt, og ville heller ikke brukt 3500 på en veske 😛 Uten at jeg dømmer deg for det 😉 Jeg ville da heller kjøpt en dyr design stol til 3500 :-O Hehe…

  Liker

 6. Anita..: Hihi.. sukk men jeg ville gjort det også.. Hahaha….
  Men jeg bruker ikke så mye penger på klær og sminke, som kanskje andre. Jeg kjøper dyrt men sjeldent 🙂 Og vesker, kjøper jeg også sjeldent… designerstoler også.. ehm… men jeg gjør det… :-p

  Liker

 7. Synes den forandringen som har skjedd er forskrekkende. Jeg lurer alltid på hvor foreldrene er nå ett barn på 15/16 år blir gravid, det er virkelig noe som ikke stemmer når foreldrene aksepterer det. Ett barn skal ikke få ett barn selv. Innlegget ditt stemme veldig med hvordan utviklingen har vært, jeg brydde meg ikke om merker å bryr meg heller ikke om merker nå, jeg var glad for det jeg fikk både av mor å far. Ett barn skal ikke ha dyre merkeklær, sko å vesker, de er barn. Jeg tror virkelig enkelte foreldre burde fått kurs i barneoppdragelse.

  Liker

 8. Likte innlegget ditt.
  Det er skummelt å se hvordan ting er blitt.
  Jeg er ikke så flink til å formulere meg med skriving, men jeg prøver.
  Jeg føler veldig mye handler om oppmerksomhet. og det at foreldre skjemmer bort barna med alt, de har kanskje ikke nok prøblemer å dermed lager litt problemer?
  Jeg sier ikke at ikke de som har lidelser lider, men nå til dags så handler alt om oppmerksomhet., hvem som får mest liks på bilder, eller kommentarer på bloggen og hvem som blir sett mest.
  Alle fra 6 år og oppover som jeg kjenner de kan ikke det med å kjede seg, det må skje noe heeeele tden, de får alt de ønsker mens de venter eller så spiller de på mobilen eller noe annet mens de venter.
  JEg tror det er viktig for tankene også det å av og til kjede seg litt, ikke være i full fart med teknologien hele tiden.
  Og det med at barna skal ha så dyre vesker er jo helt idiotisk. De vet jo ikke hvor mye penger det er en gang, har ikke ord. Føler foreldrene tenker lite gjennom dette….

  Liker

 9. ssilje89: det er veldig sant det du skriver 🙂
  Barn i dag kalles actionbarna i mange land, og årsaken til det er mye av det du skriver
  Samtidig har nok de fleste det så bra, at man blir litt sorgløs i oppveksten. Skille mellom dårlig råd og god råd blir i noen sammenheng brutalt kraftig.
  Ps syns du formulerer deg kjempefint! 🙂 takk for en flott kommentar. !

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..